146 500 kronor till Musikhjälpen och 3 150 blodpåsar
Nyhet

146 500 kronor till Musikhjälpen och 3 150 blodpåsar

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Två presonal från GeBlod visar upp resultatet i blodgivarnas insamling till Musikhjälpen på två skyltar

Landets blodgivare har under två veckor samlat in 146 500 kronor till Musikhjälpens insamling för barn på flykt från krig och samtidigt donerat 3 150 blodpåsar till sjukvården i Sverige. 

En vecka innan programledarna för Musikhjälpen klev in i glasburen startade GeBlod insamlingsinitiativet ”Dubbla goda insatser”. Det gav blodgivare på flera av landets blodcentraler och blodbussar möjlighet att ge blod och samtidigt skänka sin blodgivargåva till Musikhjälpen.

Musikhjälpen har i år direktsänts från Kungstorget i Göteborg och årets välgörande ändamål har varit “För en tryggare barndom på flykt från krig.” GeBlods verksamhet i Göteborg har varit på plats på Kungstorget, aka Kärlekens torg, för att uppmärksamma blodgivningen och värva blodgivare.

Det är värdefullt att GeBlod syns i sammanhang där folk samlas. 

– Många har kommit fram till oss och sagt att de tycker det är bra att GeBlod varit här. Vi upplever att det varit lättare att ta tag i saken när det blir enkelt att anmäla sig, säger Olivia Pernefors och Ulrika Ljung från GeBlod som båda varit på plats.

Under veckan har många nya blodgivare anmält sitt intresse i GeBlods tält utanför glasburen och flera blodgivare har passat på att ge blod i blodmobilen, som under helgen stått uppställd utanför Stora Teatern. 

Välkommen till GeBlod.nu
Välj ditt län.

Genom att fortsätta accepterar du även vår policy om cookies.

Snabbkontroll & anmälan

Välkommen till snabbkontrollen. Om du tar dig igenom denna är det stor chans att du kan bli blodgivare. För att kunna bli det måste du:

Kontrollfrågor

Vad menar vi med frisk?

För att kunna ge blod ska du vara frisk – så att din egen kropp inte riskerar att påverkas negativt av blodgivningen.

Om du är frisk med hjälp av medicin är chansen stor att du kan ge blod. Det gäller till exempel om du har blodtrycksmedicin, Levaxin, antidepressiva eller receptfri allergimedicin. Men det handlar också om hur du mår, med medicinen. Vi intervjuar dig om din hälsa vid varje besök för att säkerställa att blodgivningen är säker både för dig och för den person som ska få ditt blod.

Vid andra sjukdomar, till exempel insulinbehandlad diabetes och reumatoid artrit, kan du inte ge blod. Om du har haft cancer kan du inte vara blodgivare, även om du nu är friskförklarad.

Mer information finns under frågor och svar och du är alltid välkommen att kontakta din lokala blodcentral!

Du som är född eller har bott i ett annat land behövs som blodgivare.

Det finns vissa regler om du har bott i tropiska länder, Syd- och Mellanamerika eller områden där malaria finns.

Om du har bott i ett malariaområde dina fem första levnadsår behöver du ha bott tre år i ett område utan malaria innan du kan ge blod första gången. Om du sedan gör ett återbesök eller reser till andra malariaområden innebär det att du måste vänta tre år med att ge blod.

Från 1 maj 2021: Om du är en man som har haft sex med en annan man behöver du vänta 6 månader innan du kan ge blod. Det är Socialstyrelsen som bestämmer reglerna för blodgivning och de syftar till att det ska vara säkert både att ge och få blod. 

Inga missförstånd får uppstå vid intervjun hos oss. Detta för att blodgivningen ska vara säker – både för dig och för den som får ditt blod. På de flesta orter i Sverige behöver du därför kunna läsa, tala och förstå svenska. Tolk kan inte användas på grund av sekretesskrav. I Stockholm finns blodgivning på engelska. Läs mer här.

Anmälan

Grattis, det verkar som att det är stor chans att du kan bli blodgivare. Gå vidare genom att välja ett alternativ nedan.

{{ center.post_title }}
{{ center.meta.blood_center_phone }}