GeBlod.nu

Tusentals blodgivare räddar livet på Marie-Louise

Marie-Louise Johansson lever idag tack vare att tusentals människor har gett blod som använts för att framställa en medicin hon har fått ett antal gånger. Hon har en autoimmun sjukdom som innebär att hennes immunförsvar angriper kroppens egna vävnader.

Senast uppdaterad 2017-11-21 av Redaktionen

– När man har för lite blodplättar så levrar sig blodet inte som det ska. Det kan räcka med ett jättelitet sår, typ som ett knappnålshuvud, så blöder det i några timmar innan det slutar. Det är onaturligt dålig koagulering, förklarar Marie-Louise.

Den sjukdom Marie-Louise har heter Idiopatisk Trombocytopen Purpura (ITP). I korthet innebär det att hennes benmärg producerar tillräckligt med blodplättar men hennes antikroppar är för aggressiva och bryter ner blodplättarna i för snabb takt. Immunsystemet angriper den egna kroppen, med andra ord.

Marie-Louise berättar att hon har fått en speciell behandling minst 20 gånger i sitt liv hittills. Varje gång får hon tre till sex flaskor där varje flaska kan innehålla antikroppar från flera tusen blodgivare. Tanken är att när Marie-Louise får en så stor dos antikroppar så ska hennes kropp sluta tillverka egna antikroppar.

– För mig går det här i perioder så jag mår inte dåligt hela tiden. Under min värsta period, då hade min kropp nästan inga blodplättar alls och då blödde jag till och med ur öronen. Hade det fortsatt utan behandling hade jag nog blött ihjäl, berättar Marie-Louise.

Hon var själv blodgivare tidigare och är jätteglad att hon hann ge blod innan hon fick den här sjukdomen. För då känner hon att hon har gjort det hon kunde.

– Det ska vara lika självklart att få blod som att ge blod. För mig har det betytt allt att få ta emot blod som andra har donerat, säger Marie-Louise.

Hon uppmanar alla som kan att åtminstone prova på att ge blod en gång.

– Du behöver ju inte skriva ett kontrakt på att du ska ge blod resten av ditt liv. Prova en gång och känn efter. Man behöver inte göra det till en stor sak, avslutar Marie-Louise.

Dela sidan:

Rss: