GeBlod.nu

Jesper springer ledigt en mil tack vare blodgivare

Jesper Kassling föddes med multipla hjärtfel och opererades för första gången när han bara var sex dagar gammal. Nu är Jesper 37 och springer ledigt en mil vilket inte hade varit möjligt utan tillgång till donerat blod.

Senast uppdaterad 2017-11-30 av Redaktionen

Jesper föddes med Fallots tetrad vilket betyder att han hade fyra hjärtfel. Dessutom hade han pulmonalis atresi vilket innebär att den klaff som går ut mot aorta inte fanns överhuvudtaget.

– När jag föddes märktes det ganska direkt att något var fel. Jag var blå när jag kom ut, skämtar Jesper.

Med största sannolikhet hade Jesper inte överlevt de där första dagarna efter födseln om han inte hade fått blod. Totalt har han opererats fyra gånger för sina hjärtfel, senast när han var tjugofem. Då drabbades han även av en inre blödning vilket ökade behovet av blod än mer.

Som svar på frågan om vad blodgivare betyder för honom svarar Jesper enkelt.

– Ja, det är mitt liv. Utan blodgivare hade jag inte levt idag, säger Jesper.

Han blev först medveten om bloddonationer när han genomgick sin tredje operation vid 15. Då blev han varse att andra människor faktiskt gav blod som han sedan fick för att ersätta det som han förlorade genom operationerna.

Idag springer Jesper ledigt en mil under en timme. Han klättrar också och går till gym flera gånger i veckan för att bygga upp styrkan i sin kropp.

– Det var en härlig revansch att springa milen första gången. Speciellt med tanke på att när jag var 14 år kunde jag inte springa 60 meter utan att vara helt slut och ligga och få blodsmak i munnen, säger Jesper.

En sak Jesper speciellt vill förmedla är att det är alltid fler än en person som påverkas av en bloddonation. Den person som får ta emot blodet är ju direkt påverkad förstås men även omgivningen påverkas. Det tycker Jesper är bra att ha i åtanke.

– Jag vill säga ett stort tack till alla som tar sig tiden att ge blod. Det har räddat mitt liv och många andras också, avslutar Jesper.

Dela sidan:

Rss: