GeBlod.nu

30% brännskador har inte stoppat Sara

Sara Rasmusson brännskadades allvarligt två dagar innan hon fyllde femton. Många operationer senare lever hon idag ett normalt liv tack vare bland annat blodtransfusioner under flertalet operationer.

Senast uppdaterad 2017-11-21 av Redaktionen

Sara var på lägerskola när hon gick i nian och det skulle grillas en kväll. Tyvärr tändes grillstaden på ett vårdslöst sätt vilket gjorde att elden exploderade. Sara satt på fel ställe och elden blåste på henne och hennes kläder fattade eld. Hon låg länge på sjukhus och opererades fem gånger för sina brännskador.

– Jag räknades som 30% brännskadad men jag är idag friskförklarad. Det har gått jättebra med tanke på hur allvarligt det ändå var. Otroligt duktiga läkare, sköterskor och annan personal på sjukhuset har hjälpt jättemycket, berättar Sara.

Hennes brännskador innebar att hudlager blottades, huden veckade sig och såren öppnades upp gång efter gång. Det var en smärtsam tid men idag ser Sara på livet med optimism och glädje. Hon är speciellt tacksam för alla som ger blod för utan blodtransfusioner hade hon troligtvis inte överlevt.

– Jag fick behålla mitt liv. Det har betytt väldigt mycket. Utan blod hade jag antagligen inte klarat operationerna och överlevt, säger Sara.

Hon menar att det är en självklarhet att om du kan så ska du ge blod. Skulle du själv hamna i en situation där du behöver blod så vill du förstås att någon annan har gett blod som kan hjälpa dig. Sara berättar att hon kommer själv anmäla sig för att ge blod så att hon i sin tur kan hjälpa andra.

– Har man möjligheten tycker jag absolut att man ska göra det. Det är en självklarhet för att rädda liv, avslutar Sara.

Fotograf: Fia Rasmusson

Dela sidan:

Rss: