Geblod.nu

Internationella blodgivardagen - då världen tackar alla blodgivare

Den 14 juni firas Internationella blodgivardagen då alla blodgivare tackas. En blodgivares insats är inte bara viktig, den är helt ovärderlig. "Blood connects us all" är 2016 års internationella tema för dagen.

Blodgivardagen arrangeras i första hand för att tacka och fira blodgivare men också för att uppmärksamma betydelsen av frivillig och obetald blodgivning. Syftet med Internationella blodgivardagen är också att värva blodgivare och att uppmuntra de som inte får ge blod att bli blodgivarambassadörer. Dagen firas till ära av professor Karl Landsteiner som upptäckte blodgruppssystemet år 1900 och som 1930 fick Nobelpriset för sin upptäckt. Den 14 juni är Landsteiners födelsedag.

Tema
Varje år har ett tema och ett värdland. 2016 års tema är "Blood connects us all" och årets värdland är Holland.Genom att lyfta fram berättelser från människor vars liv har räddats genom blodgivning motiveras etablerade blodgivare att fortsätta ge blod regelbundet och nya blodgivare inspireras att börja ge blod.

Internationella blodgivardagen arrangeras av världshälsoorganisationen WHO i samarbete med bland annat Internationella Röda Korset, the International Federation of Blood Donor Organizations och the International Society of Blood Transfusion.

 

 

 

 

Dela sidan:

Rss: