GeBlod.nu

West Nile virus ger uppehåll för blodgivning

Nyhet

Blodgivare som besökt Frankrike, Grekland, Italien, Rumänien, Ungern, Cypern, Serbien, Bulgarien, Österrike, Turkiet Makedonien, Slovakien, Tyskland och Israel kan behöva uppehåll i 28 dagar innan blodgivning.

Senast uppdaterad 2019-10-21 av Malin Joelsson

I nuläget är det Frankrike, Grekland, Italien, Rumänien, Ungern, Cypern, Serbien, Bulgarien, Österrike, Turkiet, Makedonien, Slovakien, Tyskland och Israel som har rapporterat fall av infektion med West Nile virus hos människa.

Det innebär att Socialstyrelsen beslutat att införa ett tillfälligt uppehåll på 28 dagar efter hemkomst från något av de här områdena innan blodgivning. Blodgivare som besökt någon av dessa länder ombedes kontakta sin blodcentral för mer information. Se karta över områden där West Nile virus rapporterats.

Det är 28 dagars uppehåll för blodgivning efter hemkomst från:

  • Frankrike: Regionen Var
  • Italien, Grekland, Rumänien, Ungern, Cypern, Serbien, Bulgarien, Österrike, Turkiet, Makedonien, Slovakien, Tyskland och Israel: Kontakta din blodcentral då uppehållet kan gälla hela eller delar av landet.

Nyheten uppdateras fortlöpande vartefter nya fall av West Niles rapporteras.

 

Dela sidan:

Rss: