GeBlod.nu

14 juni Internationella blodgivardagen, en dag som tillägnas alla blodgivarhjältar

Nyhet

Internationella blodgivardagen är till för att tacka blodgivare för deras livsviktiga insatser, öka medvetenheten om behovet av regelbundna bloddonationer och för att säkerställa tillgången på kvalitetssäkrat blod och blodprodukter.

Senast uppdaterad 2019-06-14 av Malin Joelsson

Varje år sätter Internationella blodgivardagen fokus på ett tema för att lyfta behovet av blodgivning runt om i världen. Årets tema har uppmaningen "Safe blood for all" och årets värdland är Rwanda.

Dagen firas till ära av professor Karl Landsteiner som upptäckte blodgruppssystemet år 1900 och som 1930 fick Nobelpriset för sin upptäckt. Den 14 juni är Landsteiners födelsedag. 

En blodpåse i minuten, dygnet runt, året om
I svensk sjukvård behövs i snitt en blodpåse i minuten, dygnet runt, året om. Men blodgivandet går ner och fler blodgivare behövs. Blodverksamheterna i Sverige hoppas att Internationella blodgivardagen ska inspirera fler människor att vilja hjälpa till genom att bli blodgivare och ge blod.

Arvid Cullborg är blodgivare och har själv en personlig koppling till blodgivning. Hans treåriga dotter Florence föddes med en ovanlig genetisk mutation som gör att hon själv inte kan producera egna röda blodkroppar och behöver därför blodtransfusioner var tredje vecka.

– Jag som har en nära relation till blodgivning kan verkligen se vilken skillnad det gör för människor. Det är några minuter av mitt liv som räddar andras liv. Jag hoppas att fler väljer att bli blodgivare för att hjälpa Florence och 90 000 andra svenskar varje år, säger Arvid Cullborg.

3 av 100 svenskar ger blod
Runt 90 000 svenskar per år får blodtransfusioner varav troligen minst en tredjedel är direkt livräddande i akuta situationer. För att underhålla detta krävs fler blodgivare som ger blod regelbundet.

– Vi står i oerhörd tacksamhetsskuld till Arvid och alla de andra som ger blod. Men för att trygga behovet idag och imorgon behövs fler som ger blod. Att ge blod tar 5-10 minuter, minuter som kan rädda upp till tre människors liv, säger Enisa Deumic, ordförande GeBlod Kommunikation

Fakta
• Cirka 360 000 registrerade blodgivare (donerat blod de senaste fem åren)
• 209 000 blodgivare (ger blod minst en gång per år)
• Medelgivningsfrekvens aktiva givare: 2,1 gånger per år
• Nya blodgivare: ca 44 000 per år
• Blodtransfusioner: cirka 90 000 personer per år får blodtransfusioner varav troligen minst en tredjedel är direkt livräddande i akuta situationer.

Mer fakta om Internationella blodgivardagen

- Internationella blodgivardagen arrangeras av världshälsoorganisationen WHO i samarbete med bland annat Internationella Röda Korset, the International Federation of Blood Donor Organizations och the International Society of Blood Transfusion.
- Varje år har ett tema och ett värdland. 2019 års tema är "Safe blood for all" och årets värdland Rwanda..
https://www.who.int/campaigns/world-blood-donor-day/2019

Dela sidan:

Rss: