GeBlod.nu

West Nile virus ger uppehåll för blodgivning

Nyhet

Blodgivare som besökt vissa områden i Bulgarien, Cypern, Frankrike, Grekland, Italien, Kosovo, Kroatien, Rumänien, Serbien, Slovenien, Tjeckien, Ungern och Österrike måste vänta 28 dagar med att ge blod.

Senast uppdaterad 2018-11-14 av Ulrika Ljung

I nuläget är det vissa områden i Bulgarien, Cypern, Frankrike, Grekland, Italien, Kosovo, Kroatien, Rumänien, Serbien, Slovenien, Tjeckien, Ungern och Österrike som har rapporterat fall av infektion med West Nile virus (hos människa). Det innebär att Socialstyrelsen beslutat att införa en tillfällig karens på 28 dagar efter hemkomst från något av de här områdena innan man kan ge blod. Se karta över områden där West Nile virus rapporterats. Blodgivare som besökt någon/några av dessa länder och känner sig osäkra på vad som gäller ombedes kontakta sin blodcentral för mer information.

 

Obs, nyheten uppdateras.

Dela sidan:

Rss: