GeBlod.nu

Idag firas internationella blodgivardagen då världen tackar alla blodgivare

Nyhet

Den 14 juni firas internationella blodgivardagen då alla blodgivare tackas. En blodgivares insats är inte bara viktig, den är helt ovärderlig. Både för enskilda individer och hela samhället.

Senast uppdaterad 2018-06-14 av Linnéa Renholm Falk
Varje år sätter Internationella blodgivardagen fokus på ett tema för att lyfta behovet av blodgivning. Årets tema har uppmaningen "Be there for someone else. Give blood. Share life." (på svenska "Var där för någon annan. Ge blod. Dela liv."). Under 2017 gav så många som 213 376 personer blod i Sverige. Internationella blodgivardagen arrangeras i första hand för att tacka och fira alla blodgivare, men också för att uppmärksamma betydelsen av frivillig och obetald blodgivning. Omkring 100 000 personer fick blod under 2017 i Sverige och cirka 1 200 enheter blod transfunderas varje dygn. Det innebär i genomsnitt en påse per minut - dygnet runt, årets alla dagar. Blod används till kroniskt sjuka, cancervård, operationer, olyckor, förlossningar med mera. Utan blodgivare skulle stora delar av sjukvården sluta fungera.

Färre ger blod, men viljan finns

Tyvärr visar statistiken att allt färre personer ger blod varje år. Nu måste trenden vändas för att det alltid ska finnas blod till de som behöver i den svenska sjukvården. Under våren 2018 har det varit brist på blod i många landsting. Glädjande är dock att antalet nyanmälda blodgivare ligger stabilt. Under 2017 registrerade sig nästan 50 000 personer som nya blodgivare. Av de som nyanmäler sig brukar omkring 60 procent bli reella blodgivare, det vill säga ge sin första påse blod.
”Vi ser att intresset och viljan att ge blod finns. Men den stressiga vardagen kommer mellan för många, som upplever att de inte har tid. Vi hoppas kunna vända den nedåtgående trenden genom att fortsätta vara synliga i samhället och påminna om vikten av blodgivning”, säger Malin Joelsson, ordförande GeBlod Kommunikation.

Mer fakta om Internationella blodgivardagen

- Förutom att tacka blodgivare och belysa vikten av blodgivning är syftet också att värva nya blodgivare och uppmuntra de som inte får ge blod att bli ambassadörer för blodgivning.
 - Internationella blodgivardagen arrangeras av världshälsoorganisationen WHO i samarbete med bland annat Internationella Röda Korset, the International Federation of Blood Donor Organizations och the International Society of Blood Transfusion.
- I år är Grekland värdland för Internationella blodgivardagen.
- Dagen firas till ära av professor Karl Landsteiners födelsedag. År 1900 upptäckte Landsteiner blodgruppssystemet och fick 1930 Nobelpriset för denna upptäckt.

Dela sidan:

Rss: