GeBlod.nu

Låga nivåer i Sveriges blodlager - nu behövs påfyllning inför påsk

Nyhet

Influensan tycks enligt Folkhälsomyndigheten ha drabbat fler än vanligt under årets första månader. Det ger avtryck i landets blodlager, där nivåerna i många landsting är oroväckande låga. Nu behövs påfyllning inför påsk, då det är flera röda dagar och många blodgivare är bortresta.

Senast uppdaterad 2018-03-19 av Ulrika Ljung

För att ge blod ska man vara frisk, samt ha varit feberfri i minst två veckor efter sjukdom. När influensan drabbar många påverkar det blodlagret eftersom även blodgivarna är sjuka och blir borta under flera veckors tid. Blod är en färskvara som bara håller sex veckor.

Enligt Folkhälsomyndighetens uttalanden i Dagens Nyheter 15 mars finns indikationer på att fler än vanligt har drabbats av influensa under början av 2018, samt att vinterkräksjukan inte har nått sin topp ännu.

– Det är uppenbart att sjukvården behöver fler blodgivare, speciellt i storstäderna, för att det alltid ska finnas friska och krya personer som kan ge blod. Blod behövs till patienter varje dag och behovet kan även öka snabbt och utan förvarning, till exempel vid en större olycka, säger Karolina Blom Wiberg, kommunikationsansvarig för Blodcentralen i Stockholms län och talesperson för GeBlod Kommunikation.

– På Blodcentralen i Stockholm hade vi i februari det lägsta antalet blodgivningar på många år. Nu hoppas vi att många blodgivare har möjlighet att besöka blodcentralerna runtom i Sverige inför påsk, säger Karolina Blom Wiberg.

För information om blodbehovet på din ort kontakta den lokala blodcentralen.

Dela sidan:

Rss: