GeBlod.nu

Rebecka räddar 3 liv varje gång hon ger blod

Nyhet

En blodgivares insats är inte bara viktig, den kan vara skillnaden mellan liv och död. Idag lever tusentals människor tack vare alla blodgivare. Rebecka Berglund är en av alla hjältar som gjorde slag i saken.

Senast uppdaterad 2017-03-30 av Ulrika Ljung

På Droppen i Nordstans köpcenter i Göteborg är det lugnt och stilla. Rummet badar i morgonljuset från de stora fönstren och det är lätt att glömma Nordstans myller alldeles under oss. Här träffar vi Rebecka, en 23-årig glad tjej som pluggar sista året på Medie- och kommunikationsvetarprogrammet.

- Jag har alltid tänkt att jag skulle börja ge blod, men det hamnade på en prioritetslista som hela tiden fylldes på med annat. Nu känner jag mig riktigt stolt över att äntligen vara blodgivare och att jag kan bidra till att rädda liv.

Rebecka hade, som så många andra, tänkt bli blodgivare länge utan att komma till skott. Men så en dag i höstas bestämde hon sig – nu skulle det bli av! När vi nu möter henne gör hon sig redo att rädda liv ännu en gång, och hon är glad att hon tog tag i det.

Det tar bara tio minuter
Efter att hälsodeklarationen och den kompletterande intervjun är avklarade så är det dags att slå sig ned i en av britsarna. Det märks att sjuksköterskan Therese har gjort det här förr och hon guidar oss med lugn och trygg hand genom processen. Rebecka tycker inte att nålsticket känns alls, men hon minns att hon var lite spänd första gången innan hon riktigt visste hur det gick till.

- Jag blev förvånad över att det gick så fort! Det var klart på bara tio minuter. Jag visste inte heller att blodet kunde användas på så många olika sätt. Blodet delas upp, så varje blodgivning hjälper upp till tre personer, förklarar hon.

När Rebecka är klar får hon vila och fika innan hon kan fortsätta med sin dag. Detta var hennes tredje blodgivning och därmed har hon bidragit så mycket hon får under tolv månader (män får ge fyra gånger per år). Idag ser hon blodgivning som en självklarhet och hoppas att fler förstår hur enkelt det är att göra en så viktig sak.

- Första gången jag kom hit så blev jag faktiskt lite rörd. Det kändes fint att se att så många var här och gav blod. Jag hade gett mig själv dåligt samvete och tyckte nästan att det var lite pinsamt att det var min första gång. Men personalen var jättebra och påminde mig om att det faktiskt är bättre att man kommer en gång än ingen, och så är det verkligen, säger Rebecka.

Text och bild: Anna Rein, GT Hälsa&Fritid

  • Rebecka Berglund, blodgivare i Sverige

Dela sidan:

Rss: