GeBlod.nu

Zikavirus ger 28 dagars uppehåll för blodgivning

Nyhet

Från och med 1 januari 2017 gäller nya regler från Socialstyrelsen för att förhindra överföring av zikavirus med blodtransfusion.

Senast uppdaterad 2017-03-08 av Ulrika Ljung

Stora delar av t ex Syd- och Mellanamerika och Sydostasien är riskområden för zikavirusinfektion. Vid årskiftet infördes nya regler för blodgivning för att förhindra överföring av zikavirus med blodtransfusion.

- En person som har vistats i ett riskområde för zikavirusinfektion får godkännas som blodgivare tidigast 28 dagar efter att han eller hon lämnat området.

- En person som har haft en zikavirusinfektion får godkännas som blodgivare tidigast 28 dagar efter det att symtomen på infektionen upphört.

- En kvinna som har haft sexuellt umgänge med en man vilken senast tre månader innan det sexuella umgänget haft en zikavirusinfektion får godkännas som blodgivare tidigast 28 dagar efter det sexuella umgänget.

Riskområden för Zikavirus-infektion (röda och gula område medför uppehåll) framgår av följande länk: http://ecdc.europa.eu/en/healthtopics/zika_virus_infection/zika-outbreak/Pages/Zika-countries-with-transmission.aspx .

Observera att om det aktuella området även är ett riskområde för malaria så blir uppehållet för blodgivning minst 6 månader.

 

 

 

 

Dela sidan:

Rss: