GeBlod.nu

WHO vill att alla ska få säkert blod

Internationella blodgivardagen vill uppmärksamma behovet av säkert blod från frivilliga och obetalda blodgivare. Världshälsoorganisationen WHO har som mål att detta ska vara genomfört år 2020. I många länder tvingas fortfarande anhöriga att ge blod för att familjemedlemmar ska få blodtransfusioner.

I Sverige finns en trygg blodförsörjning med frivilliga blodgivare. Blodet testas noga så att det ska vara så säkert som möjligt för mottagarna. Även om det då och då är brist, så får alla blod som behöver det. Det här är inte självklart i utvecklingsländer.

Blödningar vid förlossning dödar

Varje dag dör cirka tusen kvinnor i samband med förlossning. Orsaken är bland annat massiva blödningar och infektioner. 99 procent av dödsfallen sker i utvecklingsländer. Många av dessa kvinnor skulle ha överlevt om det funnits tillgång till säkert blod som också har stor betydelse för att det nyfödda barnet ska få en bra start i livet.

Ojämn fördelning

Mer än 92 miljoner bloddonationer görs varje år runt om i hela världen från alla slags blodgivare (svenska blodgivare ger närmare en halv miljon påsar blod per år). Det gäller frivilliga, obetalda blodgivare såsom vi har i Sverige, blodgivare som ger av tvång för att familjemedlemmar ska få blod och blodgivare som får betalt (det gäller mer än den symboliska ersättning som funnits i Sverige). Mer än 50 procent av blodgivningen äger rum i de utvecklade länderna som dock endast har 15 procent av världens befolkning.

Frivilliga och obetalda blodgivare

Världshälsoorganisationen WHO har som mål att alla länder ska ha frivillig, obetald blodgivning år 2020. För närvarande gäller det i 62 länder. 40 länder är fortfarande beroende av blodgivare som ger för familjen. Mindre än 25 procent av det insamlade blodet i dessa länder kommer från frivilliga, obetalda blodgivare som är en viktig faktor för hög blodsäkerhet.

WHO betonar inte bara vikten av frivillig blodgivning utan den också ska vara obetald. I artikeln Att köpa andras blod kan du läsa om varför det är viktigt med obetald blodgivning.

Internationella blodgivardagen arrangeras av världshälsoorganisationen WHO i samarbete med bland annat Internationella Röda Korset, the International Federation of Blood Donor Organizations och the International Society of Blood Transfusion. Blodgivardagen den 14 juni är vald efter Karl Landsteiners födelsedag. Han upptäckte blodgruppssystemet ABO år 1900.

Läs mer om Internationella blodgivardagen
Geblod.nu
World Blood Donor Day

 

Dela sidan:

Rss: