GeBlod.nu

Plasmagivning

På en del blodcentraler kan man ge enbart plasma. Plasma utvinns även vid en vanlig blodgivning.

För att bli plasmagivare är det bra om du tidigare har gett blod. Du måste ha blodkärl som är lätta att sticka i. Kraven är desamma som för att bli blodgivare.

Vid plasmagivning skiljs blodkropparna och plasman i ett sterilt separationssystem. Det innebär att du får tillbaka dina röda blodkroppar och förlorar på så sätt inget järn. Därför kan du ge plasma upp till två gånger per månad.

Du ger drygt en halv liter plasma och det tar cirka 40 minuter. Hela processen är automatisk och sker med hjälp av en maskin. Eftersom vätskeförlusten är större än vid en vanlig blodgivning är det viktigt att dricka både före och efter givningen.

Redan under plasmagivningen ersätter kroppen den vätska som tappas ur blodsystemet. Efter 24 timmar är plasman helt återbildad.

För läkemedel och brännskador

Plasman är en råvara som används av läkemedelsföretag för framställning av bland annat albumin, gammaglobulin och läkemedel för blödarsjuka. Albumin används för att häva chock hos svårt skadade patienter. Gammaglobulin skyddar utlandsresenärer mot gulsot. Plasma ges också vid massiva blödningar och vid brännskador.

Dela sidan:

Rss: