GeBlod.nu

Första besöket

När du kommer till blodcentralen första gången är syftet att förbereda dig för din första blodgivning. Ditt första besök på blodcentralen tar ca 30 minuter. När provtagningen är avslutad bjuder vi på fika. Kom ihåg att ta med dig en giltig legitimation.

Så här går besöket till:

1. Du fyller i en hälsodeklaration där du tar ställning till om du är frisk och kan ge blod. I samband med detta måste du kunna visa en giltig identitetshandling.

2. Vi gör en intervju med dig som komplement till hälsodeklarationen. Här är ett bra tillfälle att ta upp frågor du har eller om du av någon anledning blivit tveksam till om du kan ge blod.

3. Vi tar blodtryck och blodprov för att:
Undersöka vilken blodgrupp du har (ABO och Rh).
Ta reda på ditt blodvärde (Hb) för att se om du har tillräckligt med blod för att dela med dig. Ditt blodvärde måste vara minst 125 g/L om du är kvinna och 135 g/L om du är man.
Se om du har gulsotsvirus typ B eller C, syfilis, HIV eller HTLV I + II.

Fråga alltid om du är osäker
Om du är tveksam till om det är lämpligt att du ger blod, så prata alltid med personalen på blodcentralen. Vi har tystnadsplikt. Du kan dessutom alltid avregistrera dig utan att ange något skäl.

 

Vad händer efter provtagningen?

  • Ditt prov skickas för analys till laboratoriet.
  • Om något av provresultaten behöver diskuteras hör vi av oss.
  • Om allt är bra med ditt blodprov, blir du normalt kallad till blodgivning efter 3-6 veckor.
  • Om du gjort din provtagning hos en blodbuss så kan det ta upp till ca 4 månader innan den kommer tillbaka till dig igen. Först då kommer du att få en kallelse.
  • Om du har några frågor under tiden så är du alltid välkommen att prata med din blodcentral.

Dela sidan:

Rss: