GeBlod.nu

Ibland behöver livet hjälp

92 blodgivare räddade Felicias liv.

Måndagen den 13 juni 2011 är en varm och solig dag. Felicia Grimmenhag och två av hennes vänner bestämmer sig för att bada och njuta av det fina vädret. Dagen blev dock allt annat än ”en härlig dag vid poolen”. En händelse skulle visa sig förändra samtliga inblandades liv för alltid. Felicia och en kamrat åker tillsammans på Felicias moped mot Skokloster, för att träffa deras vän. Vid en vägkorsning där kamraterna stannat till, kommer en sportbil från ingenstans och kör rätt in i dem. Olyckan blev brutal och Felicia blev mycket svårt skadad och blöder kraftigt. 

Felicia fördes skyndsamt till Akademiska sjukhuset med ambulanshelikopter. När helikoptern landar på helikopterplattan stannar Felicias hjärta, till följd av blodförlusten och de omfattande skador hon ådragit sig. Det tar sedan 15 minuter innan hjärtat slår igen av egen kraft. Efteråt sa hennes läkare till henne att utan blodtransfusioner skulle hennes hjärta aldrig ha slagit igen. De allvarliga skadorna ledde till flera komplicerade operationer och läkarna blev tvungna att amputera båda Felicias ben. Hennes vän klarade sig med en bruten fotled.

- 92 okända personer har räddat mitt liv, berättar Felicia. Trots hjärt- och lungräddning kom inte mitt hjärta igång förrän jag fick blodtransfusioner. Utan er blodgivare skulle jag inte leva idag. Tack för att ni räddade mitt liv, säger hon.

Med sin positiva personlighet och humor berättar hon vidare hur hon efter tre dagar vaknar ur narkosen och upptäcker att båda benen har amputerats, vilket naturligtvis inte var särskilt roligt för en 17-åring med hela livet framför sig. Många förfasar sig över att jag mist mina ben men egentligen är det inte en så stor grej och mitt liv har inte förändrats så mycket som man kan tro. Det går förvånansvärt bra att leva livet ändå, förklarar hon. Om man sätter saken i sitt perspektiv så var jag mycket svårt skadad, jag hade kunnat fått hjärnskador och det fanns egentligen endast en utväg: Att dö – eller leva utan ben.

Följ Felicia på Facebook och Instagram.

Vill du bli blodgivare, läs mer om hur det går till här.

 

  • Felicia Grimmenhag

Dela sidan:

Rss: