GeBlod.nu

Ibland behöver livet hjälp

92 blodgivare gav Felicia en andra chans.

En dag i början av sommarlovet för sex år sedan förändras 17-åriga Felicia Grimmenhags liv på ett par sekunder, då en Porsche i hög hastighet körde in i Felicia och hennes vän som satt på Felicias moped. Felicias ben krossades och hennes hjärta stannade till följd skadorna och den massiva blödningen. Den dagen räddade 92 blodgivare hennes liv!

Vägen tillbaka börjar när Felicia vaknar upp ur narkosen efter tre dagar och Felicia står för det faktum att hon saknade sina ben. Felicia ådrog sig svåra skador lite överallt på kroppen och just där och då var det märkligt nog tummen som gjorde ondast och den som bekymrade henne mest. Från början var det en utmaning bara att sitta upp i sängen, sedan kom nästa steg att kunna sitta i en rullstol. Det tog lång tid i början när personalen hjälpte henne med draglakan, glidbräda och annat. En dag gick Felicias mamma i väg för att hämta hjälp på avdelningen. Det tog en stund men när mamman och personalen kommer tillbaka sitter Felicia i rullstolen, dit hon tagit sig av egen kraft.

- Jag hade nog världens fånigaste men lyckligaste leende på läpparna den gången, säger Felicia och skrattar. Jag var ju så sjuk nöjd över det jag just hade klarat av. Detta blev på något sätt vändpunkten till min fortsatta väg tillbaka till självständighet, tillägger Felicia.

Felicia fick mycket kärlek från nära och kära. Vännerna startade Facebooksidan "Keep fighting Felicia Grimmenhag" som blev ett stort stöd. Efter olyckan satte Felicia upp olika mål som hon ville klara. Ett exempel är att Felicia efter 10 veckor efter olyckan vid sommarlovets slut, började skolan tillsammans med sina klasskamrater. Hon stod upp på sina benproteser efter bara 20 veckor, det gjorde ont men hon hade klarat ännu en milstolpe. Idag bor Felicia i en egen lägenhet, tagit körkort, arbetar som elevassistent och administratör på en skola i Bålsta. Felicia driver även ett företag med inriktningen föreläsningar, tränings- och tävlingsverksamhet. Föreläsningarna handlar om motivation och motgångar och att inspirera andra människor.

Sedan barnsben har Felicia varit intresserad av hästar och ridning. Hon gjorde en kortare paus med hästintresset i tonåren. Efter olyckan längtade hon tillbaka till hästarna och efter 3 månader satt hon återigen i sadeln. Detta blev början på en ny karriär som ryttare. Karriären har snabbt gått framåt och hon har fått stor uppmärksamhet för sin målmedvetna satsning, inom ridsporten och i media. I mars 2016 blev hon utvald att ingå i ATG:s Hopp och talang, där skräddarsydda talangprogram under ett år ger talangfulla ryttare stöd och värdefull kunskap för att bygga en långsiktig, hållbar sportsatsning med sikte mot mästerskap.

Mer framgångar följer och under världscuptävlingarna i Göteborg förra året fick Felicia även ta emot ett stipendium från Stiftelsen Göteborg Horse Show. Via det ekonomiska stödet hoppas hon kunna lägga mer pengar på träning och tävling med hästen Tarot E, som ska ta henne ända fram till mästerskapstävlingar som EM, VM och OS inom paradressyren. I april bär det väg till Belgien för en internationell tävling, ett steg närmare målet.

- Paralympics i Japan 2020 vill jag gärna rida, det vore stort, säger Felicia och ler.

Följ Felicia på henned blogg,  Facebook och Instagram.

Vill du bli blodgivare, läs mer om hur det går till här.

  • Felicia tillsammans med hästen Miriam. Foto: Anna Tärnhuvud.

Dela sidan:

Rss: