GeBlod.nu

VM-medaljör springer Blodomloppet

Nyhet

Uppsalas lokala blodomloppsambassadör Annika Billstam har ett viktigt mål under årets Blodomlopp den 17 maj - att anmäla sig som blodgivare.

Senast uppdaterad 2018-04-23 av Maggie Östlund

Blodomloppet i Uppsala hälsar VM-medaljören i orientering, Annika Billstam välkommen. Annika har en gedigen karriär bakom sig med hela fjorton VM-medaljer, varav tre guld. Hon representerade orienteringsklubben OK Linné och kommer ursprungligen från Järfälla OK. Annika avslutade sin elitkarriär hösten 2015. Samma år nominerades hon till Jerringpriset.

Hon är inte bara en duktig orienterare utan är en även en snabb löpare. Hon har sprungit Blodomloppet flera gånger och stod som segrare 2013 i 5 km. I år är målet större än så, nämligen anmäla sig som blodgivare.

Annika arbetar som projektutvecklare på Uppsalahem. För ca 8 månader sedan fick värdsmästarparet i orientering, Thierry Gueorgiou och Annika Billstam sitt första barn. Förutom blöjbyten och vardagssysslor hinner hon med en hel del träning och springer gärna med löparvagnen.

Annika är en engagerad person som inte tvekade vid frågan om att bli ambassadör för Blodomloppet i Uppsala. Hon har tidigare givit blod men har tagit en paus under sin elitkarriär. Annika har planer på att återuppta blodgivandet så snart den s.k. karenstiden för graviditet har passerat.

Snabba fakta:

  • Född: 8 mars 1976 i Ärentuna
  • Bor: Södra Uppsala
  • Yrke: Projektutvecklare, Uppsalahem
  • Mål under Blodomloppet: Att anmäla sig som blodgivare igen efter ett längre uppehåll från blodgivningen.

 

1. Hej Annika, hur står det till? Det är bara bra med mig, tack!

2. Vi är mycket glada att du ställer upp som lokal ambassadör för Blodomloppet i Uppsala, var det ett svårt beslut? Kan jag på något vis bidra till att vi blir fler blodgivare så gör jag det självklart, det var aldrig någon tvekan. Känns som ett mycket meningsfullt och livsviktigt uppdrag.

3. Vilken otrolig idrottskarriär du har bakom dig. Grattis till dina framgångar och till dina VM-medaljer. Saknar du kartan och kompassen, eller plockar du fram den när längtan blir för svår och beger dig ut i skogen? Tack, ja, visst kan jag sakna kartan och kompassen ibland. Men den största anledningen till att timmarna i skogen är färre idag är jag är hemma med Léon, min 9 månader gamla son. Jag kommer nog aldrig att sluta med orientering, jag älskar att röra på mig och att vara ute i naturen!

4. Blodomloppet är idag Sveriges största lopp. Varför tror du Blodomloppet har blivit så populärt? Jag tror det är för att man gör någonting mer än för bara sig själv och sin egen hälsa. Att man också synliggör hur viktig blodgivningen är.

5. Du har ju tidigare varit blodgivare men pausat ett par år. Minns du varför du började ge blod? Ja, jag pausade under min elitidrottskarriär, så det var ett tag sedan jag gav blod senast. Anledningen var nog densamma för de flesta andra blodgivarna, att hjälpa när jag har möjlighet att göra det när jag vet att det kan rädda liv.

6. Har du planer på att anmäla dig som blodgivare igen? Det har jag! Nu när jag avslutat min elitidrottskarriär samt att det gått 9 mån efter förlossningen så har jag möjlighet till det igen.

6. Har du själv varit i behov av blodtransfusioner? Nej, men vid en förlossning kan behovet uppstå. Om det uppstår en situation där blod behövs är man tacksam att det finns att få.

7. Blodomloppets främsta syfte är att värva fler blodgivare, har du själv inspirerat någon att börja ge blod? Inte ännu vad jag känner till, men hoppas att jag lyckas nu som ambassadör och i framtiden!

8. Ett annat syfte med Blodomloppet är att uppmuntra till ett hälsosamt liv. Hur ser din träning ut numera? Jag tränar dagligen. Det kan låta men mycket men är en stor skillnad mot när jag tränade för att ta medaljer på VM. Idag tränar och tävlar jag för att må bra! Jag springer mestadels med löparvagn och Léon stortrivs i den.

9. Sist men inte minst, lycka till på Blodomloppet? Tack så mycket, och hoppas nu att vi lyckas rekrytera ännu flera blodgivare!!

 

 

  • Annika Billstam, lokal Blodomlopps- ambassadör 2018.

Dela sidan:

Rss: