Instagram

Youtube

Blod räddar liv Alla ska få blod när det behövs. Bli blodgivare du med! Anmäl dig på www.geblod.nu. Beckmans Designhögskolas studenter i Visuell kommunikation gör varje år reklamfilm åt en ideell eller samhällsnyttig organisation. 2013 fick förstaårsstudenterna uppdraget att ta fram reklamfilmer om blodgivning i samarbete med Blodcentralen i Stockholm. Denna film med fisken vann också silver för rörlig bild och interaktiv design i tävlingen Kolla! 2013.

När blodet inte räcker till Alla ska få blod när det behövs. Bli blodgivare du med! Anmäl dig på www.geblod.nu. Beckmans Designhögskolas studenter i Visuell kommunikation gör varje år reklamfilm åt en ideell eller samhällsnyttig organisation. 2013 fick förstaårsstudenterna uppdraget att ta fram reklamfilmer om blodgivning i samarbete med Blodcentralen i Stockholm.

Stockholm behöver fler blodgivarhjältar Alla ska få blod när det behövs. Bli blodgivare du med! Anmäl dig på www.geblod.nu. Beckmans Designhögskolas studenter i Visuell kommunikation gör varje år reklamfilm åt en ideell eller samhällsnyttig organisation. 2013 fick förstaårsstudenterna uppdraget att ta fram reklamfilmer om blodgivning i samarbete med Blodcentralen i Stockholm.

Rätt verktyg behövs i vården - blod är ett Alla ska få blod när det behövs. Bli blodgivare du med! Anmäl dig på www.geblod.nu. Beckmans Designhögskolas studenter i Visuell kommunikation gör varje år reklamfilm åt en ideell eller samhällsnyttig organisation. 2013 fick förstaårsstudenterna uppdraget att ta fram reklamfilmer om blodgivning i samarbete med Blodcentralen i Stockholm.

Blodomloppet i Göteborg Över 10 000 personer deltar i Blodomloppet i Slottsskogen i Göteborg. Ett livsviktigt motionslopp som genomförs varje år och arrangeras av ÖIS Friidrott tillsammans med Droppen blodgivning och över 120 funktionärer. Första gången som Blodomloppet genomfördes var 1993 och lockade 750 deltagare i Göteborg och 500 deltagare i Stockholm. Under åren har Blodomloppet vuxit och genomförs nu på 13 orter i landet och har tillsammans över 110 000 deltagare. För anmälan och mer information se www.blodomloppet.se

Invigning av nya blodmobilen i Göteborg maj 2013 Blodmobilen, den nya generationens blodbuss, har rullats ut på gator och torg i och runt om Göteborg. Den är stor, jätteröd och utskjutbar. Har en stjärnhimmel i taket och 12 gigantiska bilder på utsidan med personer som av någon anledning behövt få eller får blod. Sugen på att ge blod i blodmobilen? Se tidtabell för blodbussar på www.geblod.nu

Blodomloppet 2013 Anmäl dig på www.blodomloppet.se. Gå, jogga eller spring: det här är motionsloppet som du klarar på dina villkor. Om du drömmer om nytt PR på milen, finns draghjälpen i täten. Vill du hellre skratta dig igenom 5 km med dina närmaste vänner, kommer du göra det i gott sällskap av likasinnade lag. Oavsett just ditt personliga mål, bidrar ditt deltagande till ökad medvetenhet om blodgivning. Genomförs på 14 orter i landet.

Blodgivare och King Kong 29 november 2012 bjöd Droppen biosugna blodgivare på King Kong från 2005 på Bio Roy i Göteborg.

Tack Tack till alla som kom och förgyllde kvällen då Droppen bjöd blodgivare på King Kong från 2005 på Bio Roy den 29 november 2012.

Blodgivning i Malmö 1952 Filmen är en del i en riksomfattande kampanj för blodgivning som Röda Korset gjorde i början av 1950-talet. I filmen följer du brandmästaren som ger blod på sjukhuset i Malmö.

BlodBuzz - Det senaste inom sociala medier

Geblod.nu Geblod.nu

Geblod.nu

Blodcentralerna öppnar upp för män som har haft sex med män att prövas som blodgivare

Vid årsskiftet blev det möjligt för män som har haft sex med män, efter tolv månaders karenstid, att prövas som blodgivare i enlighet med Socialstyrelsens nya föreskrifter. De nya föreskrifterna kommer att införas successivt på blodcentralerna runt om i landet. Först ut är Västra Götaland där flera blodcentraler redan i januari öppnade upp för den tidigare livstidsavstängda gruppen. Parallellt kommer ett intensivt arbete för att säkerställa patientsäkerheten att påbörjas.

Senast uppdaterad 2012-02-02 av Thomas Attnäs

Dela den här sidan:

Rss:

SVERIGE. – Det nya regelverket innebär att vi måste genomföra vissa förändringar av vår verksamhet, vilket kommer att ta olika lång tid i olika delar av landet. Därför kommer vi inte att kunna ta emot män som har haft sex med män samtidigt i hela Sverige. Vi kommer löpande att informera när fler blodcentraler har möjlighet att pröva män som har haft sex med män som blodgivare, säger Joachim Lundahl, verksamhetschef på Blodcentralen i Stockholms län.

Blodcentralerna påbörjar nu ett omfattande arbete för att säkerställa att patientsäkerheten inte försämras i och med att de nya föreskrifterna införs. Arbetet kommer bland annat bestå av att ta fram kvalitetssäkrade rutiner för att separera blodplasma för läkemedelsframställning som följer annat regelverk, utveckla metoder för att följa acceptansen för reglerna och hitta bättre rutiner för att spåra smittspridning. Blodcentralerna har en pågående dialog med Socialstyrelsen om samarbete kring dessa frågor.

– Rutinerna vid blodgivning handlar om att använda både hängslen och livrem. Vi måste ha väldigt breda marginaler i en verksamhet där det alltid måste finnas en beredskap för den mänskliga faktorn och inga testmetoder är hundraprocentiga. För att säkerställa en fortsatt hög patientsäkerhet genomför vi därför ett antal åtgärder samtidigt som män som har haft sex med män börjar prövas som blodgivare, säger Lena Åberg, verksamhetschef för blodcentralen i Skåne.

Socialstyrelsens nya föreskrifter innebär att vissa grupper som tidigare har varit livstidsavstängda från blodgivning nu ska kunna prövas som blodgivare, däribland män som har haft sex med andra män. Blodcentralerna har tidigare riktat kritik mot de nya föreskrifterna då det finns en osäkerhet kring hur patientsäkerheten påverkas. Exempelvis löper män som har haft sex med andra män 50 gånger högre risk att bära på hivsmitta än andra män.

För mer information kontakta
Joachim Lundahl, verksamhetschef på Blodcentralen i Stockholms län, joachim.lundahl@karolinska.se , 073-625 19 28.

Lena Åberg, verksamhetschef på Blodcentralen i Region Skåne, lena.b.aberg@skane.se,
070-257 32 17.

Fakta
Socialstyrelsens nya riktlinjer för blodgivning gäller från den 1 april 2010.

Personer med sexuellt riskbeteende har hittills varit livstidsavstängda från blodgivning men tillåts nu prövas som blodgivare efter tolv månaders karens sedan det senaste risktillfället. Det gäller:
– Alla som har haft sexuellt umgänge i utbyte mot pengar, droger eller annan ersättning
– Män som har haft sexuellt umgänge med män

Blodcentralerna har haft dispens från bestämmelsen avseende män som har haft sex med män för att ha tid att införa rutiner för att separera ut blodplasma. I november 2011 meddelade Socialstyrelsen att inga nya dispenser skulle utfärdas.

Blodplasma används bland annat till läkemedel till blödarsjuka och infektionskänsliga. Riskgrupperna är inte godkända som givare av plasma till läkemedel.

Socialstyrelsen ansvarar för föreskrifterna för blod till blodtransfusion och Läkemedelsverket för föreskrifterna för blodplasma till läkemedelsframställning.

Under 2012 kommer de nya föreskrifterna successivt att implementeras på landets blodcentraler.

Back To Top