Instagram

Youtube

Blod räddar liv Alla ska få blod när det behövs. Bli blodgivare du med! Anmäl dig på www.geblod.nu. Beckmans Designhögskolas studenter i Visuell kommunikation gör varje år reklamfilm åt en ideell eller samhällsnyttig organisation. 2013 fick förstaårsstudenterna uppdraget att ta fram reklamfilmer om blodgivning i samarbete med Blodcentralen i Stockholm. Denna film med fisken vann också silver för rörlig bild och interaktiv design i tävlingen Kolla! 2013.

När blodet inte räcker till Alla ska få blod när det behövs. Bli blodgivare du med! Anmäl dig på www.geblod.nu. Beckmans Designhögskolas studenter i Visuell kommunikation gör varje år reklamfilm åt en ideell eller samhällsnyttig organisation. 2013 fick förstaårsstudenterna uppdraget att ta fram reklamfilmer om blodgivning i samarbete med Blodcentralen i Stockholm.

Stockholm behöver fler blodgivarhjältar Alla ska få blod när det behövs. Bli blodgivare du med! Anmäl dig på www.geblod.nu. Beckmans Designhögskolas studenter i Visuell kommunikation gör varje år reklamfilm åt en ideell eller samhällsnyttig organisation. 2013 fick förstaårsstudenterna uppdraget att ta fram reklamfilmer om blodgivning i samarbete med Blodcentralen i Stockholm.

Rätt verktyg behövs i vården - blod är ett Alla ska få blod när det behövs. Bli blodgivare du med! Anmäl dig på www.geblod.nu. Beckmans Designhögskolas studenter i Visuell kommunikation gör varje år reklamfilm åt en ideell eller samhällsnyttig organisation. 2013 fick förstaårsstudenterna uppdraget att ta fram reklamfilmer om blodgivning i samarbete med Blodcentralen i Stockholm.

Blodomloppet i Göteborg 2013 Måndagen den 3 juni bjöd på strålande solsken när nästan 12 000 personer kom för att delta i Blodomloppet i Slottsskogen i Göteborg. Ett motionslopp som arrangeras av ÖIS Friidrott tillsammans med Droppen och över 120 funktionärer och genomfördes för 20:e året i rad. Första gången som Blodomloppet genomfördes var 1993 och lockade 750 deltagare i Göteborg och 500 deltagare i Stockholm. Under åren har Blodomloppet vuxit och genomförs nu på 14 orter i landet och har tillsammans över 100 000 deltagare. För anmälan och mer information se www.blodomloppet.se

Invigning av nya blodmobilen i Göteborg maj 2013 Blodmobilen, den nya generationens blodbuss, har rullats ut på gator och torg i och runt om Göteborg. Den är stor, jätteröd och utskjutbar. Har en stjärnhimmel i taket och 12 gigantiska bilder på utsidan med personer som av någon anledning behövt få eller får blod. Sugen på att ge blod i blodmobilen? Se tidtabell för blodbussar på www.geblod.nu

Blodomloppet 2013 Anmäl dig på www.blodomloppet.se. Gå, jogga eller spring: det här är motionsloppet som du klarar på dina villkor. Om du drömmer om nytt PR på milen, finns draghjälpen i täten. Vill du hellre skratta dig igenom 5 km med dina närmaste vänner, kommer du göra det i gott sällskap av likasinnade lag. Oavsett just ditt personliga mål, bidrar ditt deltagande till ökad medvetenhet om blodgivning. Genomförs på 14 orter i landet.

Blodgivare och King Kong 29 november 2012 bjöd Droppen biosugna blodgivare på King Kong från 2005 på Bio Roy i Göteborg.

Tack Tack till alla som kom och förgyllde kvällen då Droppen bjöd blodgivare på King Kong från 2005 på Bio Roy den 29 november 2012.

Blodgivning i Malmö 1952 Filmen är en del i en riksomfattande kampanj för blodgivning som Röda Korset gjorde i början av 1950-talet. I filmen följer du brandmästaren som ger blod på sjukhuset i Malmö.

BlodBuzz - De senaste inom sociala medier

Geblod.nu Geblod.nu

Geblod.nu

Rösta på din favorit!

Tusen tack för alla fina nomineringar som skickats in till priset för Årets blodgivningsinsats. Juryn har valt 4 kandidater som alla gjort viktiga insatser för blodgivningen i Sverige. Den kandidat som får flest röster vinner. Prisutdelningen sker i Kungsträdgården i Stockholm på Internationella blodgivardagen den 14 juni.

289

Christian Johansson

Ölhävningsutmaningar på Facebook. Det gav Christian Johansson inspiration till en mer meningsfull utmaning: blodgivning. Han startade därför en Facebooksida i februari som på kort tid fått ett stort genomslag och uppmärksamhet i media.

Christian Johansson hade uppmärksammat ett fenomen på Facebook som han inte gillade: utmanartävlingar där man nominerade sina vänner på ölhävning.

– Jag funderade mycket på hur jag skulle reagera om jag fick en förfrågan, säger han. Funderade också vad man skulle kunna göra istället.

Christian Johansson kom inte på något bra alternativ. Men när han senare gav blod på Droppen blodgivning Nordstan i centrala Göteborg pratade han om ölnomineringarna med sin sambo som följt med och personalen.

– Då, som en blixt från en klar himmel kom idén: varför inte göra en film och utmana vännerna att ge blod?, fortsätter Christian Johansson.

Det blev en mycket spontan inspelning där sambon filmade Christian när han gav blod och samtidigt utmanade några vänner att göra detsamma. Filmen publicerades på en privat Facebooksida och fick den vägen uppmärksamhet i tv, radio och press. För att få fler följare och ge möjlighet att utmana vänner startade han och sambon Facebooksidan Blodutmaningen.

På några veckor gav klippet mer än 700 delningar. Inte minst viktigt var dock fler blodgivare. Efter två veckor hade i genomsnitt en till två personer per dag kommit till Droppen Nordstan och uttalat att de kommit för att ge blod specifikt efter utmaningen på Facebook. Det rapporterade en tjejkompis till Christian. Vilket genomslag filmen fått i övriga landet kan man bara spekulera om.

Se Christian Johanssons Facebooksida Blodutmaningen

Läs mer om mig
Rösta på mig genom att klicka like:
258

Rickard Andersson

Rickard Andersson driver sedan flera år tillsammans med ytterligare fyra chalmerister Blodgruppen. Ett par gånger per termin äter man blodpudding till lunch och ger därefter blod tillsammans.

Blodgruppen vid Fysikteknologsektionen på Chalmers tekniska högskola i Göteborg etablerades för många år sedan. Gruppen har dock under en tid varit vilande, men återaktiverades för två år sedan av Rickard Andersson.

Lanseringen skedde genom att han och ytterligare fyra kurskamrater har satt upp affischer, pratat i klassrummen, men även använt Facebook och sektionens webbsida för att informera om Blodgruppen och dess syfte att få fler att ge blod.

– Tre till fyra gånger per år har vi en blodlunch i sektionens lunchrum, berättar Rickard Andersson som studerar teknisk fysik.

Under blodlunchen bjuder Blodgruppen på spenatsoppa och blodpudding. Efter lunchen beger man sig iväg till Droppen blodgivning på Sahlgrenska universitetssjukhuset. Det brukar bli tio till femton personer vid varje tillfälle, ibland upp till trettio personer varav en hel del nya blodgivare.

Nu är Rickard inne på sitt tredje år i Blodgruppen och sista året på sin utbildning. Snart är det dags att lämna gruppen, men återväxten är redan ordnad med två nya medlemmar i år.

– Det har varit roligt att engagera sig i det här projektet och jag hade gärna velat vara med i ett år till, säger Rickard Andersson.

Läs mer om mig
Rösta på mig genom att klicka like:
57

Johanna Lindahl

Ett projektarbete om blodgivning. Det gjorde Johanna Lindahl när hon gick omvårdnadsprogrammet för att bli undersköterska. Hon föreläste på tre gymnasieskolor och gjorde en enkätundersökning.

– Jag har varit blodgivare sedan jag var 18 år och har alltid tyckt det varit viktigt, berättar Johanna Lindahl vars föräldrar också är blodgivare.

Därför var det naturligt för henne att välja blodgivning som projektarbete i gymnasieskolan i Stockholm där hon gick omvårdnadsprogrammet för att bli undersköterska. Projektarbetet innebar att hålla föreläsningar på tre gymnasieskolor i Stockholm, Göteborg och på Gotland samt att göra en enkät.

Johanna Lindahl ville jämföra kunskap och attityder mellan ungdomar i storstäder och på en ö som har helt andra förutsättningar och öppettider. Det som slog henne var att många fler var intresserade än som gav blod. Genom mer kunskap tror Johanna att många fler tar steget och blir blodgivare.

– De var otroligt intresserade och ställde många frågor efter föreläsningarna, säger hon. Många av de som inte tidigare funderat på att bli blodgivare kunde nu tänka sig att bli det.

Genom enkäten som 137 elever svarade på fick Johanna bättre kunskap om elevernas attityder och kunskapsnivå. Samtidigt var syftet med enkäten att få så många som möjligt att ge blod.

Projektet startade hösten 2012 och avslutades våren 2013 då Johanna Lindahl tog studenten.

Läs mer om mig
Rösta på mig genom att klicka like:
34

Fredrik Landers

Fritidspolitikern Fredrik Landers i Norrköping har fått sin partigrupp att ställa upp på att kommunanställda ska få ge blod på betald arbetstid, både i kommunen och i hela Östergötland. Han har även värvat 25 blodgivare i samband med ett välgörenhetsevenemang.

Fredrik Landers blodgivarengagemang startade för fyra år sedan:

– Min syster fick en ny lever och hon fick då 15 liter blod. Eftersom det går minst 32 tapptillfällen för att få 15 liter var min slutsats att man måste ha många som lämnar blod, inte några som lämnar ofta.

Trots sin spruträdsla började han ge blod, men Fredrik Landers ville inte nöja sig med det. Genom sin plattform som politiker i Norrköpings kommun började han arbeta för att alla 9 000 kommunanställda skulle få ge blod på betald arbetstid. Ännu är Fredrik Landers inte riktigt i mål men den Moderata partigruppen i både Norrköping och för hela Östergötland har antagit hans motion. Samarbetet mellan kommunerna och landstinget är viktigt, tycker han.

Fredrik Landers har nyligen även deltagit i välgörenhetsevenemanget Spin of Hope tillsammans med Barncancerfonden där han lyckades värva 25 blodgivare. Och det slutar inte där. Han har idéer kring hur blodgivningen bör organiseras. En fråga som engagerar honom är att få en blodgivningslokal på ett köpcenter i Norrköping. Blodbussens många hållplatser i stan räcker inte, menar han. Det vore även bra att kunna ge blod på helger.

– Det är svårt att synka med blodbussens begränsade tider när man som jag driver en cykelbutik som har öppet 9-18, avslutar Fredrik Landers innan han måste ta hand om nästa kund. Då får han chansen att prata om blodgivning. På disken ligger också information från Blodtappen.

Läs mer om mig
Rösta på mig genom att klicka like:

Dela den här sidan med dina vänner:

Förra årets pristagare

Stefan Jansson

Mer än 100 nya blodgivare. Det blev resultatet under en kort tid då blodbussen besökt Olympia, hemmaarena för Helsingborgs IF. Initiativtagare till samarbetet var Stefan Jansson, fotbollskonsulent i klubben.

Stefan har även varit blodmottagare och ställt upp med sin historia på Geblod.nu. För sina insatser för blodgivningen blev han prisad 2014.

- Jag är jätteglad och tusen tack till alla, sa han förra året när omröstningen på Geblod.nu hade avslutats.

Stefan Jansson har även ställt upp i annonser. Han är dessutom blodgivare och värvar blodgivare bland vänner och bekanta.
Vi som delar ut priset
Blodgivningen i Sverige står bakom idén att varje år dela ut ett pris för Årets blodgivningsinsats. Prisutdelare är gruppen Blodkommunikation Sverige med representanter från de sju största blodverksamheterna i landet.

Premiäråret för priset var 2002. Meningen är att lyfta fram insatsen som en del av Internationella blodgivardagen i Sverige. På Internationella blodgivardagen den 14 juni tackar hela världen sina blodgivare samtidigt som man uppmärksammar behovet av säkert blod från frivilliga och obetalda blodgivare.
Back To Top