Instagram

Youtube

Blod räddar liv Alla ska få blod när det behövs. Bli blodgivare du med! Anmäl dig på www.geblod.nu. Beckmans Designhögskolas studenter i Visuell kommunikation gör varje år reklamfilm åt en ideell eller samhällsnyttig organisation. 2013 fick förstaårsstudenterna uppdraget att ta fram reklamfilmer om blodgivning i samarbete med Blodcentralen i Stockholm. Denna film med fisken vann också silver för rörlig bild och interaktiv design i tävlingen Kolla! 2013.

När blodet inte räcker till Alla ska få blod när det behövs. Bli blodgivare du med! Anmäl dig på www.geblod.nu. Beckmans Designhögskolas studenter i Visuell kommunikation gör varje år reklamfilm åt en ideell eller samhällsnyttig organisation. 2013 fick förstaårsstudenterna uppdraget att ta fram reklamfilmer om blodgivning i samarbete med Blodcentralen i Stockholm.

Stockholm behöver fler blodgivarhjältar Alla ska få blod när det behövs. Bli blodgivare du med! Anmäl dig på www.geblod.nu. Beckmans Designhögskolas studenter i Visuell kommunikation gör varje år reklamfilm åt en ideell eller samhällsnyttig organisation. 2013 fick förstaårsstudenterna uppdraget att ta fram reklamfilmer om blodgivning i samarbete med Blodcentralen i Stockholm.

Rätt verktyg behövs i vården - blod är ett Alla ska få blod när det behövs. Bli blodgivare du med! Anmäl dig på www.geblod.nu. Beckmans Designhögskolas studenter i Visuell kommunikation gör varje år reklamfilm åt en ideell eller samhällsnyttig organisation. 2013 fick förstaårsstudenterna uppdraget att ta fram reklamfilmer om blodgivning i samarbete med Blodcentralen i Stockholm.

Blodomloppet i Göteborg Över 10 000 personer deltar i Blodomloppet i Slottsskogen i Göteborg. Ett livsviktigt motionslopp som genomförs varje år och arrangeras av ÖIS Friidrott tillsammans med Droppen blodgivning och över 120 funktionärer. Första gången som Blodomloppet genomfördes var 1993 och lockade 750 deltagare i Göteborg och 500 deltagare i Stockholm. Under åren har Blodomloppet vuxit och genomförs nu på 13 orter i landet och har tillsammans över 110 000 deltagare. För anmälan och mer information se www.blodomloppet.se

Invigning av nya blodmobilen i Göteborg maj 2013 Blodmobilen, den nya generationens blodbuss, har rullats ut på gator och torg i och runt om Göteborg. Den är stor, jätteröd och utskjutbar. Har en stjärnhimmel i taket och 12 gigantiska bilder på utsidan med personer som av någon anledning behövt få eller får blod. Sugen på att ge blod i blodmobilen? Se tidtabell för blodbussar på www.geblod.nu

Blodomloppet 2013 Anmäl dig på www.blodomloppet.se. Gå, jogga eller spring: det här är motionsloppet som du klarar på dina villkor. Om du drömmer om nytt PR på milen, finns draghjälpen i täten. Vill du hellre skratta dig igenom 5 km med dina närmaste vänner, kommer du göra det i gott sällskap av likasinnade lag. Oavsett just ditt personliga mål, bidrar ditt deltagande till ökad medvetenhet om blodgivning. Genomförs på 14 orter i landet.

Blodgivare och King Kong 29 november 2012 bjöd Droppen biosugna blodgivare på King Kong från 2005 på Bio Roy i Göteborg.

Tack Tack till alla som kom och förgyllde kvällen då Droppen bjöd blodgivare på King Kong från 2005 på Bio Roy den 29 november 2012.

Blodgivning i Malmö 1952 Filmen är en del i en riksomfattande kampanj för blodgivning som Röda Korset gjorde i början av 1950-talet. I filmen följer du brandmästaren som ger blod på sjukhuset i Malmö.

BlodBuzz - Det senaste inom sociala medier

Geblod.nu Geblod.nu

Geblod.nu

Detta händer med ditt blod

Blodet hanteras i ett helt slutet system med sammankopplade plastpåsar.

Vid blodgivningen tappas blodet i den ena påsen. Den innehåller antikoaguleringsmedel, som gör att blodet inte levrar sig. Blodgivningen tar cirka tio minuter. En elektronisk våg med automatstopp ser till att du inte tappas på mer än 4,5 dl.

Tester

När givningen är avslutad tas ett par rör med blod för fem olika tester:

  • Hb-värde (blodvärde)
  • Hiv
  • Hepatit B
  • Hepatit C
  • Syfilis
  • Blodpåsarna går inte att lämna ut till någon patient förrän testerna är klara och godkända.

Testerna för blodsmitta är mycket känsliga. Vid enstaka tillfällen förekommer det att testerna inte kan godkännas, trots att det inte finns någon smitta i blodet. Detta gör att enstaka personer inte kan bli blodgivare av laboratorietekniska skäl, trots att de är helt friska.

Om det är några oklarheter med resultaten kontaktar blodcentralen givaren för en kontroll. Där det finns misstanke om smitta skickas blodgivaren alltid till infektionsklinik för uppföljning.

Blodet delas upp

Efter tappningen centrifugeras blodpåsen på laboratoriet. Detta görs för att blodet ska delas upp i sina beståndsdelar (röda blodkroppar, plasma, trombocyter och vita blodkroppar).

Efter centrifugeringen har blodet lagt sig i olika skikt. Längst ner finns de röda blodkropparna följt av de vita blodkropparna, trombocyterna och överst plasman.

De olika komponenterna förs över genom slangar till de övriga påsarna i det slutna systemet.

Detta innebär att dina 4,5 dl blod kan hjälpa flera patienter som var och en får den blodkomponent han eller hon behöver.

Unik identitet

Varje blodpåse har en unik identitet. Trots det garanteras både givarens och mottagarens anonymitet. Detta kan göras genom ett etikettsystem.

Etiketten följer blodet från tappning till färdig komponent. Uppgifterna på etiketten lagras i blodcentralens databas. På så sätt kan det inte bli någon förväxling.

Färskvara

De röda blodkropparna (erytrocyterna) kan lagras i högst 42 dygn. Detta görs i kylskåp med en temperatur på +2 – +6 grader.

Trombocyterna (blodplättarna) måste användas inom fem till sju dygn. Trombocyterna är livsviktiga för bland annat benmärgstransplanterade patienter och cancerpatienter som behandlas med cellgifter (cytostatika).

Blodtestning

Innan en blodtransfusion genomförs kontrolleras alltid att blodgivare och blodmottagare har förenliga blodgrupper. Om en patient skulle få ”fel” blod kan det bli en transfusionskomplikation. Det kan innebära ett livshotande tillstånd för patienten.

Dela den här sidan:

Rss:

Skriv ut sidan
Senast uppdaterad: 08 juli 2011, 13:08
Back To Top